Thursday, July 12, 2018

Linut...




Linut merupakan sejenis hidangan yang berasal dari bahagian pokok dan batang rumbia atau sagu. Ianya merupakan sejenis makanan yang sangat popular di negeri Sarawak, negeri Brunei dan serta wilayah Persekutuan Labuan dan juga di Sabah. Linut kebiasaannya dimakan dengan menggunakan sejenis garpu buluh yang selalunya orang panggil candas dengan cara menggolekkan kanji sekitar mata garfu dan kemudian mencelupkannya ke dalam lauk ataupun sambal yang telah dibuat.

RESEPI LINUT @ AMBUYAT
Sumber : www.nutriweb.org

Bahan A

1 kg (6 cawan) sagu rumbia
Air panas yang baru dimasak
1 liter (4 cawan) air

Bahan B

600 g ikan putih/tongkol/tenggiri/kurau/senangin
40 g (5 ulas) bawang merah
10 g (2 ulas) bawang putih
10 g (2 sm) kunyit hidup ditumbuk kasar
10 g (2 sm) halia
3 g (5 biji) cili padi
30 g (2 batang) serai, diketuk
5 g (5 keping) asam keping
9 g (1 sudu teh) garam
625 ml (2 cawan) air

Bahan C

500 g (60 pokok) pucuk paku, dibersihkan dan dipetik
3 g (1/2 sudu teh) garam
10 g (1 sudu makan) minyak sayuran
20 g (3 ulas) bawang merah
10 g (2 ulas) bawang putih ditumbuk
10 g (1 sudu makan) belacan
125 ml (1/2 cawan) air
1 biji cili merah (dihiris) untuk hiasan
Cara memasak
Bahan A
Sagu dicampur dengan 4 cawan air dan mendapkan selama 10 minit.
Tuang air dan masukkan sagu ke dalam bekas yang tahan air panas.
Bancuh sagu dengan air panas yang baru mendidih. Kacau hingga sebati dan masak sehingga sagu
kelihatan jernih dan likat (seperti gam. Ini menandakan sagu itu telah masak).

Bahan B
Ikan dibersih dan dipotong 5 keping.
Masak di dalam periuk bersama-sama dengan bahan-bahan lain. Rebus sehingga masak.

Bahan C
Panaskan minyak di kuali dan tumis semua bahan yang ditumis sehingga naik bau.
Masukkan sayur pucuk paku dan garam. Tambah 1/2 cawan air. Masak hingga empuk. Hiaskan dengan cili merah.

Selamat mencuba!


No comments:

Post a Comment