Umai adalah masakan tradisi orang
Sarawak, ada yang menyamakan Umai ini seperti Sushi tetapi dalam bentuk yang
berbeza. Untuk rasa yang lebih sempurna ikan yang digunakan untuk membuat umai
adalah "ikan perang". Umai merupakan makanan yang selalu dimakan oleh
masyarakat melanau terutamanya. Makanan ini diproses dalam keadaan mentah
bermula daripada ikan sehinggalah proses pencampuran bahan sehigga sebati. Bukan itu sahaja umai bukanlah boleh didapati
dalam bentuk ikan sahaja tetapi ia juga wujud dengan resepi yang baharu seperti
umai obor-obor, umai udang dan juga umai kerang. Berikut merupakan resepi untuk
membuat umai ikan. Sekiranya mahu bahan yang berbeza seperti obor dan lain-lain tukar sahaja ikan dan gantikan
dengan bahan yang hendak dimakan.
Bahan-Bahan
100g isi ikan-hiris halus/kecil
1 inci halia
Cili merah+cili padi(buh ikut tahap kepedasan masing2-pedas lagi best
2 ulas bawang merah-hiris
6 biji limau kasturi(atau secukupnya)
Garam dan perasa/gula secukupnya
*Boleh tambah bawang besar yang dihiris jika suka
Cara-Cara
Cili dan halia ditumbuk agak lumat. Kalau nak lebihkan halia pun boleh,tinggalkan sedikit untuk dihiris halus.
100g isi ikan-hiris halus/kecil
1 inci halia
Cili merah+cili padi(buh ikut tahap kepedasan masing2-pedas lagi best
2 ulas bawang merah-hiris
6 biji limau kasturi(atau secukupnya)
Garam dan perasa/gula secukupnya
*Boleh tambah bawang besar yang dihiris jika suka
Cara-Cara
Cili dan halia ditumbuk agak lumat. Kalau nak lebihkan halia pun boleh,tinggalkan sedikit untuk dihiris halus.
Gaul semua bahan bersama ikan. Biarkan seketika
sehingga ikan mengeluarkan jusnya dan bertukar berwarna putih. Sedia untuk
dihidangkan bersama sagu atau nasi.
*Tambahkan hirisan cili dan limau kasturi untuk
rasa yang lebih enak
No comments:
Post a Comment